Zwemvijvers; voorbereid de winter in

Onderhoud en reiniging

Preventieve maatregelen

De natuur ontdoet zich van haar uitbundige zomergedaante en maakt zich op voor de winter. Het aanbod van inwaaiend vuil wordt nu groot. Werk aan de winkel voor de (zwem)vijverbezitter, alles wat er immers in valt, moet er ook weer uit! Het is ook tijd voor het snoeien van waterplanten, onderhoud en winterklaar maken van geïnstalleerde apparatuur. Wacht niet te lang, de winter kan maar zo invallen met de eerste nachtvorst!

Goed voorbereid de winter in resulteert in een betere start van de vijver in het voorjaar en voorkomt vorstschade aan pompen, filters, leidingen en andere geplaatste apparaten.

 

page4image7090320              page4image7082928            page3image6926480

HERFST                WINTER             VORST

 

 

page4image7090320  Herhaalde reinigings-werkzaamheden

Skimmers, boogzeven, bodem- en wanddrains

Mandjes van vijverskimmers met regelmaat reinigen. Dat geldt voor alle aanzuigpunten, zoals aanzuigkorven, bodem- en wanddrains, die in de vijver zijn aangebracht. Blijven controleren en reinigen zolang er blad in de vijver valt.

Boogzeven maken in het najaar overuren, het vuilaanbod is immers hoog. Dat geldt ook voor down- flow helofytenfilters, die bij een vijver zijn geplaatst. Blijven controleren en reinigen, zolang er blad in de vijver blijft vallen.

Bodem en wanden reinigen

Plant- en bladresten op de bodem verwijderen, dat gaat uitstekend met een vijverstofzuiger. Aanslag op vijverwanden reinigen.

 

page4image7090320   Seizoens-einde werkzaamheden

Waterplanten

Waterplanten snoeien tot 5-10 cm boven waterniveau, planten- en bladresten uit de moeraszone verwijderen. Als dit blijft liggen, ontstaat een overdaad aan rottend materiaal, waarop algen en wieren gaan floreren.

Het lavabed wordt in het voorjaar weer helemaal schoon door toediening van Bio Boost; een 100% natuurlijk mineraal product met een sterke biologische activiteit, verzuring neutraliseert en de PH van de bodem hersteld.

Waterkwaliteit

Controleer de GH waarde van het water, deze moet rond de GH 12° blijven schommelen. Door neerslag in herfst en winter kan het vijver milieu verzuren en de GH waarde zakken. Met een GH+ middel wordt dit gecorrigeerd. Een te lage GH waarde is veroorzaker van o.a. algengroei.

 

 page3image6926480    Preventie tegen aanhoudende vorst

Bij aanhoudende vorst is het gevaar op bevriezing en schade aan alle geïnstalleerde, watervoerende apparaten en leidingen groot. Preventieve maatregelen moeten nu uitgevoerd worden!

Een optie is om leidingen en apparaten te isoleren met isolatiemateriaal, b.v. met noppenfolie, maar dat biedt geen 100% zekerheid.

Omdat het gehele bio-systeem in “winterrust” is, kan techniek meestal worden uitgeschakeld.

Procedure uitschakelen systeem:

  • Het gehele systeem elektrisch uitschakelen.
  • Kranen van aanvoer- en retourleidingen sluiten.
  • Waterniveau in de zwemvijver verlagen tot onder skimmers en/of andere water doorvoeren, die in de vijverwand geplaatst zijn, waarin water kan bevriezen.
  • Water verwijderen uit alle watervoerende apparaten en leidingen.
  • Lek/regenwater in een techniekput verwijderen.
  • Leidingen en apparaten mogen zich niet meer vullen met water, ook bij niet hevige regenval.

Als alle aanwezige techniek is uitgeschakeld, kan het jaarlijkse onderhoud uitgevoerd worden.

 

 page4image7090320 page4image7082928     Onderhoud apparatuur

Vijverpomp

De watertemperatuur zakt, de capaciteit van vijverpompen mag omlaag. Met een regelbare pomp gaat dat gemakkelijk en bespaart bovendien energie en geld!

De pomp blijft in bedrijf zolang er geen gevaar voor bevriezing bestaat. Stromend water komt ten goede aan de bacteriecultuur in het plantenfilter, die de winter beter doorkomt en in het voorjaar weer sneller opstart.

UV-c apparaat

Het UV-c apparaat staat uit, omdat het bij lage temperaturen niet in werking hoeft te zijn, dat bespaart energie en de lamp gaat langer mee.

De lamp is met een speciaal gas gevuld om UV-c staling op te wekken. De werking van de lamp vermindert sterk na gemiddeld 8.000 branduren, omdat het gas – de “brandstof” – verbruikt is in de lamp. Het najaar is dus een goed moment om de UV-c lamp te vervangen en het kwartsglas te reinigen volgens de voorschriften. Door kalkaanslag op het glas vermindert de stralingseffectiviteit.

Let op dat het juiste lampvermogen weer in de UV-c unit geplaatst wordt, de transformator van het apparaat is hierop afgestemd.

Als zich geen water meer bevindt in de behuizing, hoeft deze niet uitgebouwd te worden.

Drukfilter

Deksel van drukfilter met ingebouwde uv-c lamp en filterschuimpakket voorzichtig uit de behuizing nemen, het pakket kan zwaar wegen als het filterschuimpakket sterk vervuild is. Reinigen volgens de voorschriften en droog/vorstvrij opslaan.

Restwater uit lege filterbehuizing verwijderen om bevriezing te voorkomen.

Boogzeef

De rvs zeef aan voor- en achterzijde grondig reinigen met een borstel en weer terugplaatsen, opgehoopt vuil in de behuizing verwijderen. Restwater uit de behuizing verwijderen.

Trommelzeef

Zeefdoek en waternozzles reinigen. Restwater uit trommelzeef verwijderen.

Luchtpomp

Een luchtmembraanpomp zuigt buitenlucht aan, die wordt gefilterd door een luchtfilter. Deze is doorgaans onder een afneembaar deksel op, of onder de pomp gemonteerd. Het luchtfilter vervangen voor een nieuwe. Bij afnemende luchtcapaciteit zijn de rubberen membranen versleten, deze vervangen. Luchtpomp op een droge en vochtvrije plaats bewaren.

Luchtslangen die bovengronds liggen verwijderen, indien mogelijk en droog opslaan.

Poreuze luchtstenen kunnen niet gereinigd worden. Als de luchtdoorstroming afneemt is het verstandig deze te vervangen, omdat de pomp steeds harder moet persen om lucht door te stenen te pompen. De rubberen membranen van de luchtpomp verslijten hierdoor versneld.

Inbouwverlichting

Ingebouwde wandschijnwerpers blijven op hun plaats, bij ijsvorming in de vijver drukt ijs naar boven en oefent veel minder zijwaartse kracht uit. Algen van glas verwijderen, in de winter is zwemvijververlichting erg sfeervol.

Watersuppletie

De watersuppletie kan afgesloten worden, om bevriezing van kraan/vlotter leiding te vermijden. Restwater verwijderen uit leiding en vlotterbehuizing.

 

Wil je meer weten: neem contact met AUGA

 

Verdere ontwikkelingen en technische wijzigingen voorbehouden. De onderhoudsadviezen voor technische apparatuur zijn gebaseerd op producten van AUGA en mogen niet vanzelfsprekend worden overgenomen voor andere producten/merken. Aan de adviezen mogen geen rechten worden ontleend.
AUGA 12/2021
Typefouten voorbehouden
+31(0)575-468020
info@auga.nl