De herfst is begonnen

10 okt 2024

Zorg dat jouw (zwem)vijver winterklaar is. Onze eerste tip: wacht niet te lang, maar begin op tijd! Om je hierbij verder te helpen hebben wij meerdere tips voor je.

Preventieve maatregelen:

De herfst is begonnen als overgang naar de winter; het is tijd om je vijver in orde te maken. Bladeren en vuil zullen zich ophopen, en dat moet worden opgeruimd! Vergeet niet om je waterplanten te snoeien, onderhoud uit te voeren en alle apparatuur winterklaar te maken.

Wacht niet te lang, want de eerste vorst kan snel komen!

Een goede voorbereiding op de winter zorgt ervoor dat je vijver in het voorjaar weer mooi opstart en voorkomt vorstschade aan pompen, filters, leidingen en andere geïnstalleerde apparaten.

 

pagina4image7090320              pagina4image7082928              pagina3afbeelding6926480

HERFST                WINTER               VORST

 

 

pagina4image7090320   Herhaalde reinigingswerkzaamheden

Skimmers, Boogzeven, Bodem- en Wanddrains

Houd de mandjes van de vijverskimmers schoon, net als alle andere inlaatpunten zoals bodem- en wanddrains. Blijf dit doen zolang er bladeren in de vijver vallen.

Boogzeven en helofytenfilters hebben in de herfst veel werk te doen a.g.v. ‘n overvloed aan vuil. Blijf ze inspecteren en schoonmaken zolang er bladeren in de vijver terechtkomen. Een vervuilde boogzeef kan de watertoevoer naar de pomp stagneren. Bij afnemende watertoevoer kan een pomp zich uitschakelen op de ingebouwde temperatuurbeveiliging en in extreme gevallen zelfs defect raken, dat wil je voorkomen!

Reinigen van de bodem en wanden

Verwijder bladeren en plantresten van de bodem van de vijver, gebruik hiervoor eventueel ‘n vijverstofzuiger. Ook aanslag op de vijverwanden moet worden aangepakt..

 

pagina4image7090320   Seizoenseinde werkzaamheden

Waterplanten

Knip waterplanten terug tot 5-10 cm boven het waterniveau en verwijder afval uit de moeraszone. Laat dit materiaal niet liggen, het gaat rotten, wat algengroei bevordert.

In het voorjaar maak je het lavabed schoon met een natuurlijk mineraalproduct, zoals Bio Boost, een 100% natuurlijk mineraal product met sterke biologische activiteit, dat verzuring neutraliseert en de pH van de bodem herstelt.

Waterkwaliteit

Controleer de GH-waarde (waterhardheid) van het water, die rond de GH 12° moet blijven. Herfst- en winterneerslag kunnen de GH-waarde verlagen. Dit kun je corrigeren met GH+ middelen, omdat een te lage GH-waarde algengroei kan veroorzaken.

 

pagina3afbeelding6926480   Preventie bij aanhoudende vorst

Bij aanhoudende vorst is er risico op bevriezing van watervoerende apparaten en leidingen. Neem nu preventieve maatregelen!

Isolatie van leidingen en apparaten met noppenfolie is een optie, maar biedt geen 100% garantie. Omdat het gehele biologische systeem in “winterrust” is, kan de techniek meestal worden uitgeschakeld.

Procedure voor het uitschakelen van het systeem:

  1. Zet het elektrische systeem volledig uit.
  2. Sluit alle kranen voor aanvoer- en retourleidingen.
  3. Verlaag het waterpeil in de zwemvijver tot onder het niveau de skimmers en andere wanddoorvoeren in de vijverwand waarin water kan bevriezen.
  4. Verwijder water uit alle watervoerende apparaten en leidingen.
  5. Verwijder regenwater uit de techniekput.
  6. Zorg dat leidingen en apparaten zich niet meer vullen met water, zelfs niet bij lichte regen.
  7. Na het uitschakelen kan jaarlijks onderhoud plaatsvinden.

 

pagina4image7090320   pagina4image7082928   Onderhoud van apparatuur

Vijverpomp

Als de watertemperatuur daalt, kan de capaciteit van de vijverpompen afnemen. Gebruik een regelbare pomp, ook om energie te besparen. Laat de pomp aan zolang er geen bevriezing dreigt. Stromend water is gunstig voor de bacteriecultuur in het plantenfilter, wat helpt om de winter te overleven en een snellere herstart in het voorjaar mogelijk maakt.

UV-C Apparaat

Zet het UV-C apparaat uit bij lage temperaturen. Dit bespaart energie en verlengd de levensduur van de lamp. Deze is gevuld met een speciaal gas om UV-C straling op te wekken. De werking wordt na ongeveer 8000 branduren minder effectief (het gas raakt opgebruikt). Het najaar is een geschikt moment om de UV-C lamp te vervangen en het kwartsglas volgens de voorschriften te reinigen. Kalkaanslag vermindert de effectiviteit van de straling. Let op: plaatst een lamp met het juiste vermogen in de UV-C unit, omdat de transformator van het apparaat hierop is afgestemd. Geen water meer in de behuizing? Niet demonteren!

Drukfilter

Haal voorzichtig het deksel van het drukfilter met ingebouwde UV-C lamp en het filterschuimpakket uit de behuizing. Het pakket kan zwaar zijn als het sterk vervuild is. Reinig volgens de voorschriften en bewaar het droog en vorstvrij. Verwijder restwater uit de lege filterbehuizing om bevriezing te voorkomen.

Boogzeef

Reinig grondig de roestvrijstalen zeef aan de voor- en achterzijde met een borstel en plaats deze terug. Verwijder opgehoopt vuil uit de behuizing en laat het restwater weglopen.

Trommelzeef

Reinig zeefdoek en de waternozzles. Laat het restwater uit de trommelzeef weglopen.

Luchtpomp

Kijk naar het luchtfilter van de luchtmembraanpomp. Dit filter zit onder een afneembaar deksel of is onder de pomp zijn gemonteerd. Vervang het luchtfilter indien nodig, bijvoorbeeld als de rubberen membranen versleten zijn. Bewaar de luchtpomp op een droge en vochtvrije plaats. Verwijder bovengrondse luchtslangen indien mogelijk en sla ze droog op.

Poreuze luchtstenen kunnen niet worden gereinigd. Als de luchtdoorstroming afneemt, is het verstandig deze te vervangen. De pomp moet dan harder moet werken om lucht door de stenen te persen, dit versnelt slijtage aan de rubberen membranen.

Inbouwverlichting

Ingebouwde wandschijnwerpers kunnen op hun plaats blijven, aangezien ijsvorming in de vijver minder zijwaartse druk uitoefent. Verwijder eventuele algen van het glas. Zwemvijververlichting geeft in de winter een sfeervolle uitstraling.

Watervoorziening

Sluit watertoevoer om bevriezing van de kraan/vlotterleiding te voorkomen. Verwijder restwater uit de leiding en vlotterbehuizing.

 

Wil je meer informatie? Neem contact op met AUGA.

 

Houd er rekening mee dat verdere ontwikkelingen en technische wijzigingen voorbehouden zijn. De onderhoudsadviezen voor technische apparatuur zijn gebaseerd op producten van AUGA en mogen niet als vanzelfsprekend worden overgenomen voor andere producten/merken. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze adviezen.

Datum van publicatie: oktober 2024

Typefouten voorbehouden.

+31(0)575 46 80 20
info@auga.nl