Alles wat je wil weten over een drukfilter

Een glasheldere vijver. Dát wil natuurlijk iedereen. Een drukfilter helpt hierbij. Met een drukfilter zorg je voor zuiver water én bestrijd je algen met één systeem. In dit blog lees je alles wat je wil weten over drukfilters.  

Wat is een drukfilter?

Een drukfilter is een gemakkelijk bedienbare, gesloten vijverfiltersysteem. Drukfilters zijn voor alle soorten vijvers geschikt. Een drukfilter zorgt ervoor dat het water in een vijver schoon en helder blijft.  

Een drukfilter is een geheel gesloten vat. Water dat door het filter stroomt kan niet overstromen. Dit is bij open filtersystemen wel het geval, zoals bij oeverfilters of meerkamerfilters

Hoe werkt een drukfilter?  

Omdat het een gesloten systeem is, blijft de pompdruk behouden waardoor water na het filter door een leiding gevoerd kan worden. Het water kan zelfs in beperkte mate omhoog gevoerd worden, naar bijvoorbeeld een waterval. Dat is een groot voordeel ten opzichte van open filtersystemen, want daar stroomt water onder vrij verval weer naar beneden. Daarnaast kan een drukfilter gedeeltelijk ingegraven worden of opgesteld worden in een filterput op de meest geschikte plaats in de buurt van een vijver. Ook dit is een groot voordeel, want hierdoor kan een drukfilter uit het zicht worden geplaatst!

AUGA drukfilters zuiveren vijverwater én bestrijden algen

AUGA drukfilters zijn voorzien van een ingebouwd UV-c apparaat, dat groene zweefalgen bestrijdt en gelijk uitfiltert met het ingebouwde filterpakket. Hoe gemakkelijk kan het zijn? 

Nóg gemakkelijker is het reinigen van een drukfilter. Bij AUGA kan je kiezen uit 2 verschillende reinigingsmethodieken. De verschillende methodieken leggen we hieronder uit.  

Een drukfilter reinigen

Handmatig reinigen 

De startserie VarioPress® drukfilters zijn met handmatige reiniging uitgevoerd. Een eenvoudig, gemakkelijk én goedkoop systeem! De filtermatten worden samengedrukt waardoor vuil met water afgevoerd wordt via de vuilafvoeraansluiting van het filter.      

Elektrisch reinigen 

Wil je meer comfort én een grotere filtercapaciteit, kies dan voor de VarioPress®Pro E serie. Hiermee kunnen vijvers tot wel 75 m3* inhoud gezuiverd worden. Het reinigingswerk is gereduceerd tot het omzetten van de backwash-hendel op het filter. Hiermee start het reinigingsproces elektrisch, want de E serie is voorzien van een ingebouwde elektromotor.   

Tijdens spoelen geeft het filter een pulserend signaal als reminder dat de reinigingscyclus nog steeds loopt en water uit de vijver wordt gepompt. Na het spoelen geeft het een continu signaal. 

En hoe zit het nu met de druk?   

Alle drukfilters zijn ontworpen om met lage pompdruk én een zo laag mogelijk energieverbruik optimaal te zuiveren. Immers, hoe meer pompdruk een pomp moet leveren, hoe meer energie er verbruikt wordt. Omdat vijverfiltersystemen 24/7 in bedrijf zijn om het biologische evenwicht in een vijver in stand te houden, wil je onnodig energieverbruik natuurlijk voorkomen.  

Drukfilters zijn dus lagedrukfilters. Het aansluiten van te grote pompen, te kleine leidingen of teveel opvoerhoogte na het filter, kunnen voor lekkage zorgen. Filter, pomp en toepassing moeten dus goed op elkaar afgestemd worden. De maximale druk mag 0,3 Bar bedragen, dat is de optelsom van pompdruk en opvoerhoogte van het water naar het hoogste punt, gerekend vanaf de waterspiegel.

De druk in het filter loopt ook op, als het filterpakket verzadigd raakt en niet op tijd gereinigd wordt. Het advies is om in ieder geval 1 x per week kort te spoelen, afhankelijk van de vervuilingsgraad.

Een regelbare VarioFlow®-E pomp is een prima combinatie bij drukfilters; de juiste capaciteit kan gemakkelijk ingesteld worden en bij het spoelproces kan de pomp op een laag toerental omgezet worden. Dit is nodig om bij het omschakelen naar spoelen de volle pompdruk op de spoelklep en afdichting te vermijden. 

Hier vind je onze keuze tabel met het uitgebreide programma van alle drukfilters.

Heb je na het lezen van dit blog nog vragen over drukfilters of een ander vraagstuk?  Laat het ons weten, we helpen je graag.

+31(0)575 46 80 20
info@auga.nl