Zwemvijver aanleggen

Een waterparadijsje in eigen tuin, wie wil dat nu niet? De behoefte aan ontspanning èn beweging in je eigen, natuurlijke zwemvijver neemt steeds meer toe.

Natuurlijk zwemmen

Niet alleen vanwege de toenemende warmere zomerperiodes, maar vooral omdat zwemmen in natuurlijk, levend water een gezonde en verkwikkende beleving is, waar geen spatje chloor aan te pas komt.

Hoe het werkt?

Een zwemvijver wordt natuurlijk gezuiverd door een plantenfilter – ook wel helofytenfilter genoemd – in combinatie met een substraatbed.  De waterplanten en het substraat worden hiervoor speciaal geselecteerd en zorgen voor een optimale, natuurlijke zuivering van het vijverwater, water dat blijft leven! In feite is uitsluitend een vijverpomp nodig voor de circulatie.

Het plantenfilter en de circulatietijd dienen in juiste verhouding te staan met de inhoud van de zwemvijver om voldoende zuiveringscapaciteit te behalen voor kraakhelder water. Traditioneel wordt een plantenfilter in de zwemvijver gesitueerd, maar ook steeds meer als vrijstaande zuiveringsvijver.

De natuur geniet mee

Het zwemgedeelte krijgt daarmee een meer formele vormgeving èn je beschikt over een prachtige plantenvijver, die je kunt positioneren op de meest geschikte locatie in de tuin.

Een bijkomend gevolg hiervan is dat vogels, kikkers en andere watergenieters geen deelgenoot worden van je zwemgedeelte. Die kiezen vrijwel zeker voor de plantenzone als aangenaam verblijf, gelijk hebben ze.

Je bepaalt zelf vorm en afmeting

Zwemvijvers worden met duurzaam EPDM- rubberfolie bekleed. Dit zeer sterke en elastische materiaal bevat geen giftige stoffen, zware metalen of weekmakers, een milieubewuste keuze. Rubberfolie is donkergrijs/zwart vanwege de gebruikte grondstoffen. De combinatie kleur en materiaal heeft als groot voordeel dat zonlicht hierin wordt geabsorbeerd, daarvoor krijg je enkele graden extra watertemperatuur voor niets.

Elke gewenste vorm èn afmeting is mogelijk, in tegenstelling tot voorgevormde polyester zwembaden. Afmeting en vorm zijn hier in grote mate afhankelijk van de productie- en transportmogelijkheden.

Natuurlijke zuivering met minimale techniekondersteuning

De vijverpomp is het hart van de gehele zwemvijver, het zwemwater moet immers door het plantenfilter gepompt worden. De wettelijke veiligheidseisen schrijven voor dat de pomp buiten de vijver opgesteld moet worden, in een filterput. Alleen een laagspanningspomp mag in de zwemvijver geplaatst worden, de beste plaats hiervoor is een pompschacht in de plantenzone.

Als het erg warm wordt ontkom je niet aan groene zweefalgen, een natuurlijk proces dat verder geen invloed heeft op de kwaliteit van het water, zolang het plantenfilter naar behoren werkt.

Groen water kan je vermijden met een UV-c apparaat. Een volledig veilige methode om zweefalgen – die met het water mee stromen – te vernietigen.   UV-c licht is een volkomen veilige straling. Het apparaat wordt in de circulatieleiding gebouwd, na de pomp.

Verlichting verlengt het zwemplezier in de avonduren

Een zwemvijver verandert ’s avonds in een donkere plek in de tuin, als deze niet aangelicht wordt. Met energiezuinige inbouw-LED verlichting wordt een zwemvijver in de avonduren een flonkerend middelpunt in de tuin.

Zelf aan de slag of een specialist inschakelen?

Als je erg handig bent kom je een heel eind, maar een zwemvijver is een bouwkundig project, waar veel disciplines aan te pas komen. Wil je lang en veilig plezier beleven aan je eigen zwemvijver, schakel dan een specialist in. Nadere informatie is ook te lezen in de brochure over aanleg zwemvijvers.

+31(0)575 46 80 20
info@auga.nl