Vissterfte

Vissterfte is helaas een steeds meer voorkomend probleem. De 2 voornaamste redenen van vissterfte zijn zuurstofgebrek en infecties. En dát kan voorkomen worden.

Sterfte door zuurstofgebrek

Zuurstofgebrek bij vissen treedt vaak op bij warm weer en vroeg in de morgen. Het is te herkennen aan vissen die loom zijn en naar zuurstof happen, maar geen verwondingen, zweren of gescheurde vinnen hebben. Directe actie is bij zuurstofgebrek noodzakelijk.

Sterfte door infectie

Een opgezette buik, gescheurde vinnen, zweren of schimmelplekken: het zijn allemaal tekenen van infecties bij vissen. Deze infecties ontstaan door een te lage weerstand. De oorzaken zijn divers: te veel vissen in de vijver, een slechte waterkwaliteit, het inbrengen van veel nieuwe vissen en/of verzwakking door zuurstoftekort bij strenge vorst of grote warmte. Het is belangrijk om de dode vissen altijd direct uit de vijver te verwijderen, anders worden de problemen almaar groter.

Particuliere vijvers

In de tuinvijver kun je met een tuinslang water over de vijver sproeien om zuurstofgebrek acuut te bestrijden. Een AirTec luchtpomp installeren en watercirculatie met een vijverpomp zijn permanente oplossingen, een vijverfilter verbetert bovendien de waterkwaliteit.  Wist je dat in de winter een dichtgevroren vijver doodsoorzaak nummer 1 is?

Vaak wordt deze vissterfte afgedaan met kou, maar dit is lang niet altijd de doodsoorzaak. Want zelfs tijdens de strengste winters kunnen vissen gewoon overleven. Bij vervuild water en ijsvorming is het bijna zeker dat de vissen in moeilijkheden komen, de rottingsgassen worden vastgehouden én er kan geen verse zuurstof bij. Zij sterven dan door vervuild water. Zorgen dat de vijver niet dichtvriest, kan dit helpen voorkomen.

Openbare vijvers

Bij grote waterpartijen in stad of park komt vissterfte steeds meer voor door klimaatverandering; langdurige warmteperiodes en noodlozingen van het rioolstelsel bij intense regenbuien zorgen voor een enorme zuurstofdip, met massale vissterfte en stankoverlast tot gevolg. Bodemvervuiling draagt ook bij aan de verslechtering van de waterkwaliteit bij stilstaand water, dat zich opstapelt en gaat rotten.

De oplossing is niet ingewikkeld, AUGA levert Flow mixers en AirFlow beluchters, die water bewegen èn beluchten om de waterkwaliteit van elke waterpartij significant te verbeteren. We geven advies op maat, installeren de apparaten en verlenen service en onderhoud. Neem gerust contact met ons op.

+31(0)575 46 80 20
info@auga.nl