Energiebesparing voor (zwem)vijvers, nog nooit zo actueel als nu!

AUGA Energie SmileyIn de meeste (zwem)vijvers werken apparaten die stroom verbruiken; een UV-c lamp, een pomp voor een filter, waterval of beluchtingspomp. Het zijn de “stille verbruikers”, die veelal dag en nacht onopvallend in werking zijn.

Met de sterk gestegen energiekosten is het nu meer dan de moeite waard om aandacht aan te besteden aan deze apparaten; moeten ze nu wel of niet continue in bedrijf zijn, kan het zuiniger, mogen ze ook uitgezet worden?

In dit blog gaan we dieper in op de techniek en besparen van stroom bij vijverpompen en UV-c apparaten.

Vijverpompen

Een vijverpomp is het meest gebruikte elektrische apparaat in vijvers. Zonder pomp staat water stil.

De hoeveelheid pompen die inmiddels in vijvers draait, moet enorm zijn. Veelal aangeschaft in tijden dat het stroomverbruik geen aandachtspunt was.

Vijverpompen hebben een lange levensduur, maar het stroomverbruik van oudere pompen kan nu wel nadelig voor de portemonnee uitpakken. Ook voor het milieu natuurlijk! Er is de laatste jaren door fabrikanten veel geïnvesteerd in efficiëntere pompentechniek. Het is de moeite zeker waard om bestaande pompen te checken op stroomverbruik. Vervanging voor een nieuwe, energiezuinige pomp kan zich snel terugverdienen.

Efficiënte pompen, de standaard van nu

Pompen hebben een technische revolutie doorgemaakt. Dat komt omdat efficiënte motor- en pompentechniek in de industrie verplichte kost is geworden door regelgeving. Opgelegd door de overheden in de EU, met als doelstelling het stroomverbruik verder omlaag te brengen.

Fabrikanten van vijverpompen liften hierop mee, daarom zien we in de vijverbranche steeds meer energiezuinige pompen verschijnen, hoewel het woord “energiezuinig” nog wel eens erg enthousiast gebruikt wordt om omzet te stimuleren.

Dat hier geen appels met peren vergeleken mogen worden, ligt voor de hand; capaciteit, opvoerhoogte én vuildoorlaat bepalen samen het stroomverbruik van een pomp. De toegepaste motortechniek komt daar nu nog eens bij.

De techniek verder uitgelegd

Veel bestaande én nieuwe vijverpompen zijn voorzien van wisselstroommotoren.

Vertrouwde techniek, maar wel met een lagere efficiëntie in vergelijking met de nieuwe generatie pompen die is uitgevoerd met gelijkstroommotoren, waarmee de industrie nu voorop loopt.

De efficiëntie bij een motor bepaalt het rendement bij omzetting van elektrische energie naar mechanische energie. Hoe hoger het rendement, hoe lager het stroomverbruik wordt. Daarom is het gebruik van gelijkstroommotoren nu ook voor vijverpompen zo interessant geworden, ze draaien immers vaak dag en nacht. Het verschil in stroomverbruik met “oude” motortechniek telt dan echt wel door op de huidige energierekening.

Gelijkstroom komt echter niet uit het stopcontact, een omvormer zet wisselstroom uit het stopcontact om naar gelijkstroom voor de pomp.

Deze industriële techniek is toegepast in de AquaFlow® E pompen en VarioFlow® E pompen van AUGA.

VarioFlow® E: pompen met energiemanagement

VarioFlow® E pompen zijn volledig regelbaar in capaciteit van 0 tot 100%, met de meegeleverde VarioControl besturingskast.

De gewenste capaciteit kan exact op de behoefte afgestemd worden in stappen van 1%. Daarmee wordt het toerental én het stroomverbruik evenredig aangepast. De omvormer naar gelijkstroom is in de kast gebouwd.

Terug regelen naar 50% bespaart bij een VarioFlow® E-20 al snel 90 Watt per uur aan stroomverbruik, dat is nu omgerekend ongeveer € 150,– voordeel!

Wanneer terugregelen?

Biologisch werkende filtersystemen hebben continue doorstromend water nodig om optimaal te kunnen functioneren.  In warme periodes is een hogere doorstroming nodig, terwijl in de koudere periodes de pompcapaciteit omlaag kan. Het aanpassen van de capaciteit op de seizoenen met een VarioFlow® E pomp bespaart direct op de stroomkosten.

AquaFlow® E: niet regelbaar, wel energiezuinige pompen

Het toerental is bij deze pompen niet regelbaar. De motortechniek is echter praktisch gelijk aan de VarioFlow® E serie. Er zijn genoeg situaties waarbij pompen altijd op gelijke capaciteit blijven lopen, zoals watervallen, beeklopen en waterornamenten. Met een tijdklok kunnen deze pompen natuurlijk uitgeschakeld worden, de meest simpele manier om stroom te besparen.

UV-c lampen, hoe werkt het?

Om water in een aangelegde vijver altijd helder te houden, is het gebruik van filtertechniek in combinatie met een UV-c lamp gewenst.

UV-c is elektromagnetische straling, die de celwand van een micro-organisme binnendringt en de celkern beschadigt. Ze verliezen het vermogen tot vermenigvuldigen, sterven af en dienen uitgefilterd te worden in het vijverfilter.

UV-c is heel veilig, het stralingsbereik in afstand is heel kort, daarom worden UV-c lampen in een daarvoor passende behuizing gebouwd, die weer in relatie staat met de doorstroomcapaciteit. De straling kan uitsluitend organismen vernietigen die langs de lamp met het water worden meegevoerd.

UV-c lampen worden altijd in combinatie met een pomp en een filter gebruikt.

De discussie: UV-c lamp dag en nacht aan, of toch periodiek uitschakelen?

Veel UV-c lampen worden uitsluitend gebruikt voor het bestrijden van groene zweefalgen. Die vermenigvuldigen zich explosief als – vooral stilstaand – water opwarmt en er voldoende voeding in een vijver aanwezig is om ze te laten gedijen.

Groene soep zien we liever niet in de vijver, een UV-c lamp bestrijdt de algen gemakkelijk, omdat er maar weinig stralingsvermogen nodig is om ze te elimineren.

De lamp zou dus uitgeschakeld kunnen worden als het water helder is, daarmee is energiebesparing een feit. Elke dag in- en uitschakelen vinden lampen en de ingebouwde lampstarters echter niet prettig en verkort de levensduur van deze componenten.

Nu moet een UV-c lamp na gemiddeld 9.000 branduren toch verwisseld worden, omdat het gas in de lamp verbruikt is en geen UV-c straling meer opgewekt wordt. De lamp brandt nog wel, maar werkt niet meer.

De afweging kan gemaakt worden om een lamp continue te laten branden (meer stroomverbruik) of juist periodiek uit te schakelen als de vijver helder is, en stroom te besparen. Wel met kans op een kortere levensduur van de lamp. Omdat vervangingslampen voor de meeste standaard apparaten echter niet duur zijn, is uitschakelen met een tijdklok zeker een optie.

Vijvers met intensieve visbezetting

Koi heeft helder en gezond water nodig, een juist gekozen UV-c apparaat elimineert hier niet alleen eenvoudige zweefalgen, maar ook andere micro-organismen, die ziektes kunnen veroorzaken bij vissen, als het aantal teveel toeneemt.

Het UV-c apparaat wordt afgestemd op vijverinhoud, doorstroomcapaciteit en visbezetting. Vaak gaat het dan om professionele apparaten, met grotere lampvermogens zoals de VarioClean® Pro-X van AUGA.

Lampen uitzetten om stroom te besparen is geen goede optie, het kan de waterkwaliteit beïnvloeden en verkort de levensduur ervan.

Zwemvijvers

Het plantenfilter zorgt voor de zuiverende werking, uitgebreide techniek wordt om ecologische redenen niet altijd gebruikt.    Zwemwater kan door wisselende invloeden soms wat minder helder zijn.

Zwemmen in helder water is echter wel een stuk aangenamer. Het bestrijden van zweefalgen – de veroorzakers van groen water – kan op natuurlijke wijze opgelost worden. Met een UV-c apparaat wordt de natuur echter wel een handje extra geholpen en wordt helder water een constante factor.

Uitzetten is zeker mogelijk, maar dagelijks schakelen verkort de levensduur van lamp en lampstarter. In het voor- en najaar uitschakelen is een betere optie, als de zonkracht een stuk geringer is en de temperatuur van het water afneemt.

 

Kortom, het is nu meer dan ooit de moeite waard om aandacht te besteden aan het energieverbruik van de apparaten in een (zwem)vijver! Neem contact met ons op, wij helpen je verder met jouw vragen.

 

 

 

+31(0)575 46 80 20
info@auga.nl