pagina4image7090320    Herfst

Tips onderhoud (zwem)vijver

Het najaar is aangebroken, het aanbod van inwaaiend vuil wordt nu groot. Werk aan de winkel voor de (zwem)vijverbezitter, alles wat erin waait, moet er ook weer uit!

Wacht niet te lang, de eerste nachtvorst kan zich maar zo aandienen!

Goed voorbereid de winter in resulteert in een betere start van de vijver in het voorjaar en voorkomt vorstschade aan pompen, filters, leidingen en andere geplaatste apparaten.

Aan de slag!

Skimmers, boogzeven, bodem- en wanddrains

Mandjes van vijverskimmers met regelmaat reinigen. Dat geldt voor alle aanzuigpunten zoals aanzuigkorven, bodem- en wanddrains, die in de vijver zijn aangebracht. Blijven controleren en reinigen zolang er blad in de vijver valt.

Boogzeven maken in het najaar overuren, het vuilaanbod is immers hoog met gevaar voor te weinig wateraanvoer naar de pomp(en).

Dat geldt ook voor downflow helofytenfilters, die bij een vijver zijn geplaatst. Blijven controleren en reinigen, zolang er blad in de vijver blijft vallen.

Bodem en wanden reinigen

Plant- en bladresten op de bodem verwijderen, dat gaat uitstekend met een vijverstofzuiger. Aanslag op vijverwanden reinigen.

Waterplanten

Waterplanten snoeien tot 5-10 cm boven waterniveau, planten- en bladresten uit de moeraszone verwijderen. Als dit blijft liggen, ontstaat een overdaad aan rottend materiaal, waarop algen en wieren gaan floreren.

Het lavabed wordt in het voorjaar weer helemaal schoon door toediening van Bio Boost; een 100% natuurlijk mineraal product met een sterke biologische activiteit, verzuring neutraliseert en de PH van de bodem herstelt.

Waterkwaliteit

Controleer de GH-waarde van het water, deze moet rond de GH 12° blijven schommelen. Door neerslag in herfst en winter kan het vijver milieu verzuren en de GH-waarde zakken. Met een GH+ middel wordt dit gecorrigeerd. Een te lage GH-waarde is veroorzaker van o.a. algengroei.

Vijverpomp

De watertemperatuur zakt, de capaciteit van vijverpompen mag omlaag. Met een regelbare pomp gaat dat gemakkelijk en bespaart bovendien energie en geld!

De pomp blijft in bedrijf zolang er geen gevaar voor bevriezing bestaat. Stromend komt water ten goede aan de bacteriecultuur in een plantenfilter, die de winter beter doorkomt en in het voorjaar weer sneller opstart.

UV-c apparaat

Het UV-c apparaat kan met een tijdklok ‘s nachts uitgeschakeld worden, omdat de temperatuur zakt. Dat bespaart energie en de lamp gaat langer mee, gemakkelijk verdiend!

Boogzeef

De rvs zeef aan voor- en achterzijde grondig reinigen met een borstel en weer terugplaatsen, opgehoopt vuil in de behuizing verwijderen.

Luchtpomp

In veel vijvers draait de luchtpomp zomer en winter. Een luchtmembraanpomp zuigt buitenlucht aan, die wordt gefilterd door een luchtfilter. Deze is doorgaans onder een afneembaar deksel op, of onder de pomp gemonteerd. Het luchtfilter vervangen voor een nieuwe. Bij afnemende luchtcapaciteit zijn de rubberen membranen versleten, deze vervangen.

Wil je meer weten: neem contact op met AUGA

 

 

Verdere ontwikkelingen en technische wijzigingen voorbehouden. De onderhoudsadviezen voor technische apparatuur zijn gebaseerd op producten van AUGA en mogen niet vanzelfsprekend worden overgenomen voor andere producten/merken. Aan de adviezen mogen geen rechten worden ontleend.

November 2022

+31(0)575 46 80 20
info@auga.nl