Hoe maak je jouw (zwem)vijver winterklaar?

2 nov 2023

(Zwem)vijver: klaar voor de winter?

Onderhoud en Reiniging

Preventieve maatregelen:

Met de overgang van de weelderige zomertijd naar de wintertijd, wordt de vijver vaak overspoeld met gevallen vuil en bladeren. Voor vijverbezitters is er werk aan de winkel, want alles wat erin valt, moet er ook weer uit! Bovendien is het tijd om waterplanten te snoeien, onderhoud uit te voeren en alle apparatuur winterklaar te maken.

Wacht niet te lang, want de winter kan onverwacht snel toeslaan, met de eerste nachtvorst in het vooruitzicht!

Een goede voorbereiding op de winter resulteert in een betere start van je vijver in het voorjaar en voorkomt vorstschade aan pompen, filters, leidingen en andere geïnstalleerde apparaten.

 

pagina4image7090320              pagina4image7082928              pagina3afbeelding6926480

HERFST                WINTER               VORST

 

 

pagina4image7090320   Herhaalde reinigingswerkzaamheden

Skimmers, Boogzeven, Bodem- en Wanddrains

Het is belangrijk om regelmatig de mandjes van de vijverskimmers schoon te maken. Dit geldt ook voor alle andere inlaatpunten, zoals aanzuigkorven, bodem- en wanddrains die zich in de vijver bevinden. Blijf ze controleren en schoonmaken zolang er bladeren in de vijver vallen.

Boogzeven hebben in de herfst veel werk te verrichten, gezien de overvloed aan vuil. Hetzelfde geldt voor downflow helofytenfilters die aan de vijver zijn toegevoegd. Blijf ze inspecteren en schoonmaken zolang er bladeren in de vijver terechtkomen.

Een vervuilde boogzeef stagneert de toevoer van water naar de vijverpomp. Bij afnemende watertoevoer kan een pomp zich uitschakelen op de ingebouwde temperatuurbeveiliging en in extreme gevallen zelfs defect raken, dat moet je voorkomen.

Reinigen van de bodem en wanden

Verwijder planten- en bladresten van de bodem van de vijver, wat goed kan worden gedaan met een vijverstofzuiger. Zorg er ook voor dat aanslag op de vijverwanden wordt verwijderd.

 

pagina4image7090320   Seizoenseinde werkzaamheden

Waterplanten

Knip de waterplanten terug tot 5-10 cm boven het waterniveau en verwijder planten- en bladresten uit de moeraszone. Als je dit materiaal laat liggen kan het gaan rotten, wat gunstig is voor algen- en wierengroei.

In het voorjaar kan je het lavabed volledig reinigen door Bio Boost toe te voegen; een 100% natuurlijk mineraal product met sterke biologische activiteit, dat verzuring neutraliseert en de pH van de bodem herstelt.

Waterkwaliteit

Controleer de GH-waarde (waterhardheid) van het water, die rond de GH 12° moet blijven schommelen. Door herfst- en winterneerslag kan de vijveromgeving verzuren en de GH-waarde verlagen. Dit kan worden gecorrigeerd met een GH+ middel, omdat een te lage GH-waarde onder andere algengroei kan veroorzaken.

 

pagina3afbeelding6926480   Preventie bij aanhoudende vorst

Bij aanhoudende vorst bestaat het gevaar van bevriezing en schade aan alle watervoerende apparaten en leidingen. Preventieve maatregelen moeten nu worden genomen!

Een optie is om leidingen en apparaten te isoleren met isolatiemateriaal, zoals noppenfolie, hoewel dit geen 100% garantie biedt. Omdat het gehele biologische systeem in “winterrust” is, kan de techniek meestal worden uitgeschakeld.

Procedures voor het uitschakelen van het systeem omvatten:

– Het volledig uitschakelen van het elektrische systeem.

– Sluiten van de kranen voor de aanvoer- en retourleidingen.

– Het waterpeil in de zwemvijver verlagen tot onder het niveau van de skimmers en andere waterdoorvoeren in de vijverwand waarin water kan bevriezen.

– Water verwijderen uit alle watervoerende apparaten en leidingen.

– Regenwater in een techniekput verwijderen.

– Leidingen en apparaten mogen zich niet meer vullen met water, zelfs bij lichte regenval.

– Nadat alle bestaande techniek is uitgeschakeld, kan jaarlijks onderhoud worden uitgevoerd.

 

pagina4image7090320   pagina4image7082928   Onderhoud van apparatuur

Vijverpomp

Naarmate de watertemperatuur daalt, kan de capaciteit van de vijverpompen worden verminderd. Een regelbare pomp maakt dit gemakkelijk en bespaart bovendien energie en kosten. De pomp blijft actief zolang er geen risico op bevriezing bestaat. Stromend water is gunstig voor de bacteriecultuur in het plantenfilter, wat helpt om de winter te overleven en een snellere herstart in het voorjaar mogelijk maakt.

UV-C Apparaat

Het UV-C apparaat staat uit bij lage temperaturen om energie te besparen en de levensduur van de lamp te verlengen. De lamp is gevuld met een speciaal gas om UV-C straling op te wekken. De werking van de lamp vermindert na ongeveer 8.000 branduren, omdat het gas opgebruikt raakt. Het najaar is dus een geschikt moment om de UV-C lamp te vervangen en het kwartsglas volgens de voorschriften te reinigen, omdat kalkaanslag de effectiviteit van de straling kan verminderen. Let erop dat het juiste lampvermogen in de UV-C unit wordt geplaatst, omdat de transformator van het apparaat hierop is afgestemd. Als er geen water meer in de behuizing zit, mag deze niet worden gedemonteerd.

Drukfilter

Haal voorzichtig het deksel van het drukfilter met ingebouwde UV-C lamp en het filterschuimpakket uit de behuizing. Het pakket kan zwaar zijn als het sterk vervuild is. Reinig volgens de voorschriften en bewaar het droog en vorstvrij. Verwijder restwater uit de lege filterbehuizing om bevriezing te voorkomen.

Boogzeef

Reinig grondig de roestvrijstalen zeef aan de voor- en achterzijde met een borstel en plaats deze terug. Verwijder opgehoopt vuil uit de behuizing en laat het restwater weglopen.

Trommelzeef

Reinig het zeefdoek en de waternozzles. Laat het restwater uit de trommelzeef weglopen.

Luchtpomp

Een luchtmembraanpomp zuigt buitenlucht aan, die wordt gefilterd door een luchtfilter. Dit filter kan onder een afneembaar deksel op of onder de pomp zijn gemonteerd. Vervang het luchtfilter indien nodig. Als de luchtcapaciteit afneemt, zijn de rubberen membranen versleten en moeten deze worden vervangen. Bewaar de luchtpomp op een droge en vochtvrije plaats. Verwijder bovengrondse luchtslangen indien mogelijk en sla ze droog op. Poreuze luchtstenen kunnen niet worden gereinigd. Als de luchtdoorstroming afneemt, is het verstandig ze te vervangen, omdat de pomp anders harder moet werken om lucht door de stenen te persen, wat slijtage aan de rubberen membranen versnelt.

Inbouwverlichting

Ingebouwde wandschijnwerpers kunnen op hun plaats blijven, aangezien ijsvorming in de vijver minder zijwaartse druk uitoefent. Verwijder eventuele algen van het glas. Zwemvijververlichting geeft in de winter een sfeervolle uitstraling.

Watervoorziening

Je kunt de watertoevoer afsluiten om bevriezing van de kraan/vlotterleiding te voorkomen. Verwijder restwater uit de leiding en vlotterbehuizing.

 

Wil je meer informatie? Neem contact op met AUGA.

 

Houd er rekening mee dat verdere ontwikkelingen en technische wijzigingen voorbehouden zijn. De onderhoudsadviezen voor technische apparatuur zijn gebaseerd op producten van AUGA en mogen niet als vanzelfsprekend worden overgenomen voor andere producten/merken. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze adviezen.

Datum van publicatie: november 2023

Typefouten voorbehouden.

+31(0)575 46 80 20
info@auga.nl