Kroosbestrijding Kantorencomplex Gro-Up

Berkel en Rodenrijs

Eendenkroos is een erg eiwitrijk plantje en misschien wel de alternatieve voedselbron in de nabije toekomst. Voor velen is dit snelst groeiende plantje ter wereld nu nog een bron van ergernis en erg problematisch voor het ecosysteem in openbare wateren.

Dennis Philippi – van Installatiebedrijf A1 Group uit ’s Gravenzande – betrok AUGA  bij een hardnekkig terugkerend kroosprobleem in de vijverpartij bij Gro-Up. Deze organisatie is landelijk actief in kinderopvang, buurtwerk, zorg en onderwijs, met hoofdkantoor in Berkel en Rodenrijs.

De A1 Group levert, monteert en onderhoudt complete installaties voor de tuinbouw en alle andere marktsegmenten waar water onderdeel uitmaakt van bedrijfsprocessen. Het bedrijf heeft voor AUGA inmiddels verschillende projecten uitgevoerd. Gevestigd midden in het kassenbouwgebied, is A1 dagelijks met water bezig. Kroosbestrijding was nieuw voor ze en legden dit probleem bij AUGA voor.

Elk jaar weer wordt de waterpartij bij het hoofdkantoor van Gro-Up totaal afgedekt met een dikke laag kroos. Dat ziet er niet alleen onooglijk uit, ook de werking van de aanwezige fonteinen wordt ernstig verstoord én de waterkwaliteit lijdt eronder. Daar wilde Gro-Up verbetering in brengen.

Project Gro-Up Foto 9          Project Gro-Up Foto 2

Het kroostapijt bij Gro-Up in Berkel en Rodenrijs, geen fraai gezicht en dodelijk voor het ecosysteem.

Eendenkroos groeit in voedselrijk, met name stilstaand water. Hoe smaller de waterpartij, hoe groter de kans op kroosvorming. Er is een relatie met de sliblaag op de bodem, dat is immers de ideale voedingsbodem voor kroos. Kroosdekens houden licht en lucht tegen en zijn verstikkend voor het overige leven in het water. Door zuurstoftekort ontstaat vissterfte en stankoverlast. Dit proces keert elk jaar weer terug als je er niets aan doet.

Onder het kroosdek vindt nog uitsluitend afbraak plaats en dat zorgt nog voor verdere uitbreiding van het kroosdek. Dit is uiteindelijk van negatieve invloed op het ecologische systeem én de recreatieve waarde van een vijver of waterpartij.

Hoe kom je van eendenkroos af?

Het woekerplantje voelt zich erg thuis in stilstaand water en vermeerdert zich razendsnel. De krooslaag drijft en hecht zich niet op de bodem vast. Om ervan af te komen is goede stroming in het water nodig, waarmee het kroosdek naar één richting wordt gestuwd en gemakkelijk te verwijderen en af te voeren is. Als er een verbinding met open water is, wordt kroos door de stroming naar open water gestuwd, dat werkt natuurlijk een stuk gemakkelijker.

Dit zijn de eerste stappen om van kroos af te komen:

Goede stroming wordt gerealiseerd met FLOW Propellermixers. Water wordt over lange afstand in beweging gebracht om kroos mee te voeren. Daarnaast wordt ook de warme bovenlaag vermengd met de koudere onderlaag om aanwas van algen tegen te gaan.

FLOW mixers voorkomen bovendien vuilophoping door organische afbraak van bodemvuil, waarmee de aanwas van kroos verder wordt bestreden.

Er ontstaan open plekken op het water en licht kan weer doordringen op plaatsen waar geen kroos meer drijft. Het waterleven kan zich weer ontwikkelen, het natuurlijk evenwicht komt in balans.

Eendenkroos houdt van warmte en licht, het is dus zaak om FLOW mixers in bedrijf te zetten voordat het groeiseizoen start vanaf april/mei tot september. Dit zijn de eerste stappen om van kroos af te komen.

De volgende stappen om overdadige kroosgroei te voorkomen:

Bodemslib is de ideale voedingsbodem voor eendenkroos en schadelijke gasontwikkeling. Bodemslib ontstaat uit vuilophopingen zoals bladeren, afgestorven vijverplanten, uitwerpselen van vissen en inwaaiend en aangevoerd vuil in het algemeen. In openbaar water is het bovendien  mogelijk dat noodoverlopen van rioolsystemen geopend worden bij hevige stortbuien.

Ongezuiverd rioolwater zorgt voor een enorme zuurstofdip in de vijver. Massale vissterfte als gevolg hiervan is meer regelmaat dan uitzondering. Alle organische vervuiling die in een vijver komt vormen uiteindelijk een sliblaag, als de vijver niet onderhouden wordt. Een geweldige voedingsbodem voor eendenkroos waaruit zich bovendien schadelijke gassen ontwikkelen, uiterst gevaarlijk voor vissen en de algehele waterkwaliteit.

Met S-FLOW volumebeluchters worden gassen tot wel 6 meter diep met een groot volume water meegevoerd naar de oppervlakte om vervolgens zuurstof in het water terug te brengen. De beluchters creëren een goed gemixte en beluchte zone rondom het apparaat.

Mixers en beluchters zijn de perfecte combinatie om de algehele waterkwaliteit drastisch en blijvend te verbeteren

De problemen bij Gro-Up aangepakt:

Bij Gro-Up was een verbinding met open water aanwezig, maar nauwelijks sprake van goede doorstroming. In de verschillende inhammen stond water stil en daar kon kroos zich snel uitbreiden. De aanwezige fonteinen (A t/m E in de illustratie) zijn waarschijnlijk ooit bedacht om beweging in de vijver te brengen, maar dat is met fonteinen nauwelijks mogelijk.

Schema Project Gro Up

Onze specialist heeft het project bezocht en een gedetailleerde offerte uitgebracht met advies hoe het kroosprobleem het beste aangepakt en de waterkwaliteit verbeterd wordt.

Bij dit project is gekozen voor een combinatie van FLOW mixers en S-FLOW beluchters.

Water in beweging brengen

Om het dikke pak kroos bij Gro-Up over grotere afstand in beweging te krijgen, zijn 3 FLOW propellermixers ingezet.

Twee mixers type FLOW 37S, met een motorvermogen van elk slechts 0,37 kW en één mixer type FLOW 75S met 0,75 kW vermogen, waren genoeg om deze klus te klaren. Het schema toont de opstelling van de apparaten, waarmee het stilstaande water met kroos uit de inhammen in beweging gebracht wordt.

 Voor dit project zijn vast opgestelde mixers toegepast, omdat het water ondiep is.

 

AUGA Flow Stationair            AUGA Stromingsgrafiek Flow

Flow Propellermixers zijn praktisch verstoppingsvrij, de korf dient enkel ter bescherming tegen instromende takken en levende have. Met geringe motorvermogen wordt een groot stromingsbereik gerealiseerd. 

Water beluchten en ontgassen

Om de vijver te ontgassen en te beluchten zijn twee drijvende S-FLOW 75 F volumebeluchters geplaatst, met een motorvermogen van slechts 0,75 kW wordt 192 m3 water per uur door elk apparaat gepompt en belucht.

AUGA S Flow V Flow Illustratie          AUGA S Flow Vooraanzicht

S-Flow drijvende volumebeluchter ontgast water en verrijkt het water met zuurstof

De A1 Group heeft de aanwezige fonteinen en mixers gekoppeld aan een weerstation met windmeter. De aanwezige fonteinen schakelen bij te hoge windkracht uit, de mixers worden separaat uitgeschakeld als de windrichting de stroming van water belemmert.

Tegen sterke stroming in pompen kost meer energie en daar kun je op besparen, een praktische én doeltreffende oplossing die A1 toegepast heeft voor dit project.

Het resultaat liet niet heel lang op zich wachten

Binnen 4 weken na plaatsing van de apparaten was resultaat al zichtbaar, enkele maanden later was deze ringvijver vrij van drijvend kroos en de waterkwaliteit sterk verbeterd.

Met relatief lage investeringskosten zijn de wensen van Gro-Up volledig waargemaakt.

Project Gro-Up Foto 11              Project Gro-Up Foto 12

De ringvijver bij het hoofdkantoor van Gro-Up ziet er weer representatief uit.

Wil je ook van je kroosprobleem af, of heb je waterkwaliteitsproblemen?

Neem contact met ons op!

+31(0)575 46 80 20
info@auga.nl