Stadspark droomvijver; van klachtvijver naar prachtvijver

Hoensbroek

Hoensbroek is een stadsdeel van de Gemeente Heerlen en bezit prachtige stadsparken, waaronder de Droomvijver en de Meezenbroekvijver.

De beheersing van de waterkwaliteit hiervan valt binnen de taken van de Gemeente. Helaas kreeg men elk jaar opnieuw te maken met algenplagen en een toenemend zuurstofgebrek als gevolg.

De oorzaken zijn te herleiden uit het ondiepe water met stagnerende waterstroming, waardoor de watertemperatuur al snel oploopt. Dan komen de problemen vanzelf; vissterfte, stinkend water en een onaantrekkelijke waterpartij.

De gemeentewerkers moesten steeds weer opnieuw aan de slag om water in beweging te brengen met noodpompen die door een tractor aangedreven werden, een arbeidsintensieve klus met jaarlijks terugkerende kosten die slechts tijdelijk resultaat opleverde.

Van klachtvijvers ….

Heerlen legde hun waterproblemen bij AUGA voor; omdat we al bij meerdere gemeentes dergelijke situaties succesvol hebben opgelost, spreekt zich dat verder.

Het veranderende klimaat, met langdurige warmteperiodes zonder regen of juist hevige stortbuien, zijn belangrijke veroorzakers van de teruglopende waterkwaliteit, maar ook te weinig onderhoud aan stadsvijvers, grachten of recreatieplassen dragen hieraan bij.

…. naar prachtvijvers

AUGA bouwt propellerpompen in drijvende en vast opgestelde uitvoering. Dat zijn beluchters en gelijktijdig mixers die met weinig vermogen grote watermassa’s in beweging brengen en beluchten. Cruciaal voor de verbetering van de waterkwaliteit, een betere biologische afbraak van organische stoffen in het water èn verbetering van de zuurstofhuishouding.

Met permanent opgestelde apparaten die al vroeg in het jaar in werking gaan, houd je de waterkwaliteit in balans. Het is zelfs niet nodig om de apparaten continue in werking te houden. Een duurzame oplossing dus.

De oplossing is niet ingewikkeld

AUGA heeft samen met Heerlen een plan van aanpak gemaakt en hiervoor passende installaties geleverd, afgestemd op de 2 stadsvijvers.

In de droomvijver is ook een grote fontein geplaatst, die samen met kasteel Hoensbroek een harmonieuze aanblik geven.  De fontein wordt in de avonduren sfeervol aangelicht door Led-onderwaterverlichting van AUGA.

De propellerpompen worden periodiek in bedrijf gezet en houden daarmee het water van de stadsvijvers in prima conditie, de problemen die men voorheen had komen niet meer voor en de onderhoudskosten zijn tot een minimum gereduceerd.

Herken je de problemen? Neem contact op met ons en we zorgen voor een passende oplossing.

+31(0)575 46 80 20
info@auga.nl