Van Tienhovengracht nóg kleurrijker met verlichte fonteinen

Amsterdam

Buurtbewoners uit de wijk Slotermeer Noordoost mochten ideeën indienen bij de gemeente Amsterdam wat men een mooie toevoeging zou vinden in de wijk. Er was budget beschikbaar om de wijk sfeervoller aan te kleden en dat resulteerde in de Vrijheidsfontein bij Plein ’40-’45.  

Voor en door de buurt

Om het project écht voor en van de buurt te maken, zijn alle omwonenden betrokken bij het ontwerpproces. Met een enquête en een videogesprek mocht men zelf een favoriet ontwerp kiezen. 

De meerderheid koos voor 3 kleinere in plaats van 1 grote fontein; dat werden de kelkfonteinen van AUGA. Deze fonteinen zijn voorgeprogrammeerd en wisselen daardoor steeds in kleur en beeld. Met een enkele fontein is het dynamische effect natuurlijk een stuk kleiner.  

Fonteinen als symbool voor vrijheid 

De gemeente heeft de buurt ook gevraagd wat vrijheid voor hen betekende. Dat leverde bijzondere gesprekken op.  “De fonteinen zijn een uiting van het belang van vrijheid waarin we leven en om te zijn wie we willen zijn, te zeggen wat we willen zeggen”, aldus de wijk. Een heel passende verbinding naar de beladen geschiedenis van Plein ’40-’45. 

De juiste fontein kiezen

Bij het gebruiken van fonteinen in een gracht komt meer kijken dan je misschien zou denken. Het water is vaak niet altijd even schoon. We gebruikten voor dit project dan ook  V-Flow beluchtingsfonteinen. Die zijn weinig vuilgevoelig, geven een volumineus fonteinbeeld én zorgen voor extra beluchting van het grachtenwater. 

Door LED-RGBW-verlichting te gebruiken zorgen we voor een duurzame én  sprankelende oplossing om de fonteinen in het mooiste licht te zetten. Hiermee wordt de nostalgische sfeer van de binnenstad benadrukt . 

Het resultaat:

+31(0)575 46 80 20
info@auga.nl