De relatie tussen brand en een beluchtingsfontein

Gorinchem

Op steeds meer bedrijventerreinen en bij grote gebouwen is het hebben van een blus- of retentievijver verplicht. Deze vijvers werken als een waterbuffer voor de brandweer ingeval van een grote brand en worden gevuld met regenwater dat van de daken van gebouwen geloosd wordt. Om overbelasting bij hevige regenval te voorkomen, lopen de vijvers langzaam over in het regionale afvoersysteem.

Het stilstaande water in de retentievijver wordt opgewarmd door de zon en geeft in de zomer vaak algen- en stankoverlast. Voor publieke gebouwen en bedrijfsgebouwen is dit natuurlijk geen wenselijke situatie. Tijd voor actie!

Een fontein voor de sier, voor waterverbetering èn als ijsvrijhouder

Hoe zorg je ervoor dat deze vijvers schoon blijven zónder waterplanten of andere natuurlijke filtratie? De oplossing is simpel: een AUGA beluchtingsfontein. Hiermee worden namelijk grote hoeveelheden water met weinig stroomverbruik belucht. Daarnaast is de beluchtingsfontein een plaatje om naar te kijken: het nuttige wordt dus met het aangename verenigd. En dat allemaal door het toepassen van slechts één systeem.

De brandweer wil altijd over water beschikken, óók in de winter

Bij calamiteiten moet de brandweer altijd snel de beschikking hebben over het water uit de blusvijver, ook in de winter. Dichtvriezen is dus geen optie. Doordat onze beluchtingsfonteinen enorme volumes water verplaatsen, ontstaat er in de vijvers nooit ijsvorming. Daarnaast zijn de pompen erg bedrijfszeker en geschikt voor continue gebruik.

 

Evenementenhal Gorinchem

Voor de entree van de Evenementenhal in Gorinchem ligt een mooi voorbeeld van een retentievijver.

Om het water in beweging te houden èn de vijver beter te presenteren, zijn 2 fonteinbeluchters V-Flow 110 F geplaatst. Deze hebben een mooie kelkfontein met een diameter van 6 meter. De fonteinhoogte is bewust laag gehouden om verneveling van water te voorkomen, zodat de bezoekers hier nooit enige hinder van kunnen ondervinden bij sterke wind.

Een 3eAUGA mixerpomp Flow 75 S, wordt gebruikt om de waterpartij vooral tijdens de winter extra in beweging te houden. Hierdoor kan de vijver niet dichtvriezen, waarmee de eis van de brandweer ingewilligd is.

De grote wateroppervlakte is hiermee aantrekkelijk gemaakt, blijft in beweging en is ijsvrij. Dit allemaal met een totaal geplaatst vermogen van slechts 3 kW.

In de avonduren worden de fonteinen in elke gewenste kleur aangelicht met AUGA RGB LED-onderwaterschijnwerpers.

 

+31(0)575 46 80 20
info@auga.nl