Stadspark Berg & Bos, dynamische, duurzame fontein

Apeldoorn

Park Berg & Bos, eigendom van de gemeente Apeldoorn, is in 1934 aangelegd. Het was een werkverschaffingsproject in de crisisjaren ‘30. Op deze plek lag tot in de 19e eeuw een waterleiding om de fonteinen en waterwerken van Paleis Het Loo, dat vlakbij het park ligt, van water te voorzien.

De drijvende fonteininstallatie in deze parkvijver had al veel werkjaren achter de rug èn verbruikte 50 KW stroom per uur. Daarnaast moest de fontein elk jaar uit de parkvijver getakeld worden en op transport vervoerd worden voor jaarlijks onderhoud. Je begrijpt het al, deze fontein was nodig aan vervanging toe!

De eisen? Een dynamische èn duurzame fontein

De gemeente Apeldoorn ging op zoek naar een passend alternatief: hier kwamen wij om de hoek kijken. De eisen? Een laag stroomverbruik, goed onderhoud en een eye-catching fonteinbeeld. Daar weten wij wel raad mee!

Van 50 naar 15 kW per uur èn een fantastisch fonteinbeeld

Door gebruik te maken van duurzame onderwaterpompen, de drukverliezen in het fonteinsysteem te minimaliseren en fonteinkoppen toe te passen met een laag waterverbruik, zakte het stroomverbruik drastisch naar slechts 15 kW per uur. Dit is inclusief de  energiezuinige LED-verlichting. Veel winst dus ten opzichte van de oude fontein!

Door de massieve middenstraal van 15 meter hoog en 2 fonteinringen met zijwaarts gerichte stralen, ontstaat er een volumineus èn harmonieus fonteinbeeld. Daarnaast wisselen de drie fonteinbeelden elkaar af, waardoor het fonteinscenario bereikt wordt. Hier hebben wij drie pompen voor gebruikt. Deze worden aangestuurd door een eenvoudig programma en kunnen naar wens gewijzigd worden.

De nieuwe fontein sluit uitstekend aan bij het nostalgische stadspark Berg en Bos.

Zo bouw je een drijvende fontein

Met een afmeting van 3×3 meter en een hoogte van nog geen meter, is deze drijvende fonteinset in praktisch elke waterpartij in te zetten. De constructie past als een bouwdoos in elkaar en is uiterst gemakkelijk te vervoeren en snel te monteren.

De grote zuigkorven zorgen voor geringe reinigings-intervallen en kunnen zeer eenvoudig gedemonteerd worden d.m.v. een klemsysteem. Dat scheelt veel tijd met onderhoud, dat nu ter plekke gebeurt, een aanzienlijke onderhoudsbesparing t.o.v. de oude fontein.

De installatie draait nu 3 jaar tot volle tevredenheid van de gemeente èn de vele bezoekers van het park, alle doelstellingen behaald!

Ben je benieuwd wat we voor jouw project kunnen betekenen? Bel of mail ons.

+31(0)575 46 80 20
info@auga.nl