Neem maatregelen bij vorst voor uw vijver!

26 okt 2020

Pompen en filters continue in werking laten is een bescherming tegen bevriezing hiervan, bij aanhoudende vorst zullen echter toch maatregelen genomen moeten worden om vorstschade te vermijden.

In het algemeen kan apparatuur uitgeschakeld en vorstvrij opgeslagen worden.

• Pompen kunnen het beste in een emmer met water vorstvrij bewaard blijven, hiermee drogen de rubberen pakkingen niet uit. Pomp eerst met natuurazijn reinigen om kalkaanslag te verwijderen.
• UV-C apparaten reinigen, kwartsglas schoonmaken met zachte doek en natuurazijn.
• Eventueel de UV-C lamp zelf vervangen als deze een seizoen gewerkt heeft (ca. 9000 branduren).

Apparaten die in een techniekput zijn gebouwd, zijn langer bestand tegen vorst. Het is echter toch van belang om bij strengere vorst maatregelen te nemen. In sommige gevallen wordt vijververwarming gebruikt (koivijvers).

Vijverslangen afkoppelen als dit mogelijk is en ontdoen van water, vorstvrij bewaren.

Water aftappen uit kunststof leidingen, alles wat dicht aan het oppervlak ligt of daarboven bevriest, kranen half open laten staan.

Voor specifieke vijvers, zoals koivijvers is extra zorg nodig, het beste kan individueel overlegd worden welke maatregelen nodig zijn.

Een luchtpomp met luchtstenen zorgt voor extra zuurstof in de vijver, schadelijke gassen worden afgevoerd en houdt een open plek in de vijver als het oppervlak bevroren raakt.

Een wak hakken kan dodelijk zijn voor vissen, door de veroorzaakte trillingen.

 

We hebben voor je een blog over het winterklaarmaken van je (zwem)vijver , lees het hier.

+31(0)575 46 80 20
info@auga.nl